Ebooks, Audobooks and Classical Music from Liber Liber
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Web - Amazon

We provide Linux to the World


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Главна страница - Википедија

Главна страница

Од Википедија, слободна енциклопедија

Добредојдовте на Википедија!

Добредојдовте на сајтот на слободната енциклопедија на македонски јазик. Википедија е повеќејазичен проект на креирање на потполна и точна слободна енциклопедија. Секој посетител може да додава и менува статии. Проектот на Википедија започна во јануари 2001, додека проектот на македонски јазик постои од септември 2003 година. Википедија на македонски јазик има 8.426 статии. Учествувајте во нејзиното проширување уште веднаш! Користењето и проширувањето на Википедија е навистина лесно - може да ги направите првите чекори за запознавање со Википедија кликајќи овде. Идеи за нови статии има безброј, а може да ги најдете на следната листа на статии кои Википедија на македонски би требало да ги има.

Важно:

  • Користете исклучиво кирилица (секако, со исклучок на референци, специфични имиња и слично) во статиите кои ги пишувате или уредувате! Доколку имате статија напишана со некој македонски фонт, претворете ја во кирилична поддршка. За тоа искористете некој од претворувачите наведени во соодветната страница за помош.
  • Пред да подигнете слика, видете ги лиценците за слики и задолжително наведете лиценца на сликата.
  • Секогаш вметнувајте меѓујазични врски (доколку постојат, секако) во новите статии или категории кои ги создавате.
Актуелно на македонската Википедија

 

Одбрана статија на неделата
 Големиот Тријанон, 1678. Архитект: Жил Хардоан Мансар

Версајскиот дворец (француски: Château de Versailles) е кралски дворец („шато“), кој се наоѓа во непосредна близина на селото Версај во Франција. Почнувајќи од 1682 год. кога кралот Луј XIV се преселил таму од Париз, па сé додека кралското семејство не било приморано да се врати во Париз во 1789, Версајскиот двор бил центарот на моќта под системот наречен „Ансиен режим“.

Величенственоста на Версај е толку очигледна што современите туристи често се распрашуваат за тоа колку чинел - прашање кое никогаш не би го поставиле доколку би биле во катедралата Шартр, на пример. Тоа прашање всушност и не е вистинско историско прашање. Вистинското, индиректно прашање гласи: „Дали вредело?“ прочитајте повеќе...

Дали сте знаеле...
Глава на гитара од серијата ARTCORE на Ibanez
Содржина
Слика:Macedonia-icon.png Македонија
Градови и села  - Историја на македонскиот народ  - Македонски јазик  - Македонија  - Македонци  - Македонска книжевност  - Македонска Православна Црква  - Политика
Слика:40px-Nuvola_apps_kalzium.png Природни и математички науки
Астрономија и астрофизика  - Биологија  - Геологија  - Екологија  - Информатика  - Математика  - Медицина  - Статистика  - Физика - Хемија
Слика:40px-Nuvola_apps_browser.png Географија
Географија  - Европа  - Јужна Америка  - Азија  - Африка  - Северна Америка  - Антарктик  - Австралија  - Океанија
Слика:40px-Nuvola_apps_kdmconfig.png Општествени и правни науки
Антропологија  - Археологија  - Економија  - Историја  - Митологија  - Политика  - Право  - Психологија  - Социологија  - Филологија  - Философија
Слика:40px-Nuvola_apps_mycomputer.png Технологија и применети науки
Архитектура  - Електроника  - Индустрија  - Интернет  - Инженерство  - Земјоделство  - Комуникација  - Образование  - Транспорт
Слика:40px-Nuvola_apps_kcoloredit.png Култура и уметност
Архитектура  - Вајарство  - Дизајн  - Литература  - Медиуми  - Музика  - Религија  - Ликовна уметност  - Театар  - Филм
Слика:40px-Nuvola_apps_colors.png Живот и забава
Здравје  - Кулинарство  - Игри  - Сексуалност  - Спорт  - Туризам  - Хоби
Слика:Prasalnik.png Помош
Вовед  - Кратко упатство  - Како да уредам страница  - Страници за разговор  - Како да почнам нова статија  - Администрација  - Авторски права
Слика:40px-Nuvola_apps_hwinfo.png Останато
Азбучен индекс на статии  - Википедија  - Никулци  - Нови статии
Статии кои Википедија на македонски би требало да ги има
Останати проекти
Викиречник
Речник и тесарус
Викикниги
Бесплатни учебници и прирачници
Викицитат
Збирка цитати
Викиизвор
Библиотека на слободни дела
Викивидови
Директориум на видови
Викивести
Извор на вести со бесплатна содржина
Ризница
Заедничка медиумска колекција
Мета-Вики
Координација на Викимедија проектот


Преземено од "http://mk.wikipedia.orgindex.html"
Our "Network":

Project Gutenberg
https://gutenberg.classicistranieri.com

Encyclopaedia Britannica 1911
https://encyclopaediabritannica.classicistranieri.com

Librivox Audiobooks
https://librivox.classicistranieri.com

Linux Distributions
https://old.classicistranieri.com

Magnatune (MP3 Music)
https://magnatune.classicistranieri.com

Static Wikipedia (June 2008)
https://wikipedia.classicistranieri.com

Static Wikipedia (March 2008)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com/mar2008/

Static Wikipedia (2007)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com

Static Wikipedia (2006)
https://wikipedia2006.classicistranieri.com

Liber Liber
https://liberliber.classicistranieri.com

ZIM Files for Kiwix
https://zim.classicistranieri.com


Other Websites:

Bach - Goldberg Variations
https://www.goldbergvariations.org

Lazarillo de Tormes
https://www.lazarillodetormes.org

Madame Bovary
https://www.madamebovary.org

Il Fu Mattia Pascal
https://www.mattiapascal.it

The Voice in the Desert
https://www.thevoiceinthedesert.org

Confessione d'un amore fascista
https://www.amorefascista.it

Malinverno
https://www.malinverno.org

Debito formativo
https://www.debitoformativo.it

Adina Spire
https://www.adinaspire.com